Czy każdy blender kielichowy kruszy lód
Blender najczęściej wykorzystywany jest do przygotowywania potraw przetartych i kremowych np. koktajli czy sosów. Urządzenie o odpowiedniej mocy, jak i wykonane z wysokiej jakości komponentów potrafi jednak znacznie więcej. Aby urządzeniem kruszyć lód, musisz wybrać sprzęt o dostatecznej ilości VAT-ów.
700-1000 W potrzebne do kruszenia lodu
Niedrogi blender kielichowy kupisz już za kilkanaście złotych. Będzie on jednak posiadał moc około 100 W. Nieco droższe urządzenia, z których większość osób korzysta na co dzień w kuchni mają natomiast moc od 600 do 800 W. Zwykle 700 W wystarczy, aby kruszyć lód. Zalecamy jednak, aby wybrać mocniejsze urządzenie. Im większa moc, tym efekt jest znacznie lepszy i przede wszystkim możesz wykonać czynności szybciej.
Moc to za mało – inne parametry potrzebne do kruszenia lodu
To jednak nie wszystko, na co warto zwrócić uwagę, jeżeli chcesz cichy blender wykorzystać do kruszenia lodu. Stopa blendera powinna być wykonana z trwałej stali nierdzewnej. Przyda się również precyzyjna regulacja prędkości obrotów, dzięki której będziesz w stanie uzyskać tak drobną kruszonkę lodową, jakiej oczekujesz.
Ważne jest również, aby urządzenie z funkcją kruszenia lodu posiadało dedykowaną przystawkę z odpowiednio ułożonymi nożami. W markowych modelach pomaga ona skruszyć lód nawet w 15 sekund.
Zasady kruszenia lodu blenderem
Mając do dyspozycji wysokiej jakości drobne agd, będziesz w stanie w bardzo prosty sposób skruszyć lód. Czynność ta nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy, że zdecydujesz się na urządzenie o odpowiedniej mocy i wyposażone w przystawkę dedykowaną temu zadaniu. Pozostaje jedynie wsypać kostki lodu do pojemnika, nacisnąć przycisk, a powystawowe agd wszystko zrobi za nas.
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, dzięki regulacji prędkości obrotów, możesz kontrolować stopień rozdrobnienia, zwiększając lub zmniejszając obroty. Uzyskasz dzięki temu idealną mieszankę lodową, która świetnie sprawdzi się w drinkach, a także do schładzania wody.