Wolnowar – zdrowe jedzenie uzyskiwane dzięki nowej technologii
Wolnowar to sprytne urządzenie, dzięki któremu możemy gotować jedzenie długo i w niskiej temperaturze. Warto sprawdzić, na czym polega jego popularność.
Wolnowar to drobne agd, które służy do przygotowywania potraw w niskiej temperaturze, poniżej 100 stopni Celsjusza. Składa się z elektrycznej obudowy i kamionkowego naczynia znajdującego się luźno wewnątrz obudowy. Całość przykryta jest szklaną pokrywą.
Kamionkowe naczynie jest bardzo proste w utrzymaniu czystości. Można je bez żadnych problemów myć w zmywarce. Ponadto, można je również włożyć do piekarnika, gdy chcemy coś upiec. Niektóre przepisy, które podaje w książkach producent tych urządzeń uwzględniają konieczność podgrzania potrawy w piekarniku, zanim będzie przygotowywana w wolnowarze.
Praca z wolnowarem
Praca wolnowara polega głównie na okresowym podgrzewaniu ceramicznego naczynia, tak, aby utrzymało ustaloną temperaturę grzania. Większość wolnowarów ma dwa tryby grzania:
- low,
- high.
Nie należy jednak utożsamiać tych trybów z wysoką i niską temperaturą. Jest to mylne rozumienie. Wolnowar za każdym razem próbuje osiągnąć temperaturę poniżej jej wrzenia, czyli w zakresie 79-93 stopni Celsjusza. W zależności od ustalonego trybu, operuje mniejszą (low) lub większą (high) mocą. Może dzięki temu dotrzeć do celu przygotowywania potrawy szybciej lub wolniej, w zależności od potrzeb. Zazwyczaj jest to około 3 godziny w trybie high i 7 godzin w trybie low.
Wolnowar ma również jeszcze trzeci tryb: warm. Służy on wyłącznie do potrzymania temperatury przygotowanego dania, bez jego ponownego gotowania.
Czas pracy wolnowara
Wolnowar może pracować od 30 minut do 20 godzin. Zazwyczaj dłuższe czasy ustawiane są dla niższej mocy urządzenia. Gotując długo w trybie low zachowujemy więcej składników odżywczych w naszych potrawach. Oczywiście w porównaniu do tradycyjnego gotowania, pieczenia czy smażenia.
Co można przygotować w wolnowarze?
Podstawowymi daniami, jakie możemy przygotować w wolnowarze są:
- gulasze,
- inne potrawy jednogarnkowe,
- bigos,
- buliony,
- zupy,
- mięsa,
- galarety,
- gołąbki
- powidła owocowe
- przetwory z warzyw
- ciasta.
Zalety wolnowara
Takie powystawowe agd ma bardzo dużo zalet. Przede wszystkim, pozwala na przygotowywanie zdrowych posiłków, w których składzie znajduje się bardzo dużo składników odżywczych. Nie zostają one utracone podczas procesu gotowania, smażenia czy pieczenia, jak to bywa w tradycyjnym wydaniu. Wolnowar jest również idealnym sprzętem dla osób, które często przypalają dania – tutaj jest to praktycznie niemożliwe.
Urządzenie jest bardzo praktyczne w użyciu i łatwe w obsłudze. Nikt nie będzie miał z nim żadnych problemów. Ponadto, sprzęt jest również tani w eksploatacji i pracuje bardzo cicho. Nie będzie więc zakłócał odpoczynku w domu, nawet jeżeli ustawimy go na pracę na 20 godzin. Również rachunki za prąd nie przyjdą wtedy astronomicznie wysokie. Można nastawić obiad w wolnowarze, wyjść do pracy i wrócić na gotowy posiłek. Jest to więc urządzenie, które stanie się prawdziwym przyjacielem każdej zapracowanej osoby.