Opiekacz do kanapek oraz toster daje nam możliwość szybkiego zaserwowania śniadania lub kolacji na ciepło. Warto jednak pamiętać, na co należy zwracać uwagę podczas zakupu tych urządzeń.
Opiekacz – mistrz kanapek na ciepło
Wystarczy posmarować masłem chleb, położyć na to ser, szynkę oraz warzywa i już mamy świetny pomysł na posiłek na ciepło. Taki opiekacz daje nam możliwość przygotowania wyśmienitych kanapek, które sprawdzą się zarówno na kolację, jak i na śniadanie. Wyglądem sprzęt przypomina gofrownicę. Zazwyczaj płyty tych urządzeń wykonane są z odlewanego aluminium. Obudowa wykonywana jest ze stali nierdzewnej lub tworzywa odpornego na wysokie temperatury. Ich zewnętrzna powierzchnia nie nagrzewa się. Można wybrać model z pokrywą zamykaną automatycznie lub taką którą trzeba zamykać samodzielnie. Praktyczny będzie opiekacz do kanapek, który można przechowywać zarówno w pozycji pionowej, jak i poziomej.
Opiekacze do kanapek mają powłokę, dzięki której potrawy nie przywierają do jej powierzchni. Dzięki temu łatwo utrzymać sprzęt w czystości. Niektóre z nich mają regulowane płytki. Pozwala to na przygotowanie zarówno grubszej, jak i cieńszej kanapki. Warto zdecydować się na drobne agd, które ma dużą moc. Dzięki temu, urządzenie będzie szybko gotowe do pracy. Najpopularniejsze są urządzenia o mocy 650–750 W. Są jednak i takie o mocy 1200 W lub 1500 W. Sprzęty tego typu są wyposażone w specjalne kontrolne lampki, które sygnalizują podłączenie do prądu, a także moment włożenia kanapki do środka.
Toster – sposób na szybkie śniadanie
Zamiast opiekacza, możemy wybrać toster zamykany, który również pozwoli nam przygotować kanapki na ciepło, ale w nieco odmiennej wersji. Jeżeli lubisz zapiekane kromki chleba, możesz wybrać toster pionowy. Do urządzenia pieczywo wkładane jest od góry. Przeznaczone do tego otwory mogą mieć stałą lub zmienną szerokość szczeliny. Chleb opiekany jest przez elektryczne grzałki znajdujące się wewnątrz tostera.
Możemy jednak zdecydować się także na trwały toster pionowy. Posiadają one ruszt znajdujący się miedzy grzałkami. Takie urządzenie daje nam znacznie więcej możliwości niż toster poziomy. Nieco przypomina opiekacz. Uda nam się w takim urządzeniu zapiec nie tylko pieczywo, ale kanapkę złożoną z szynki, sera i warzyw. Zdecydowanie więc takie powystawowe agd wydaje się być lepszą opcją.
Na co się zdecydować?
Trudno doradzać, który sprzęt jest lepszy, ponieważ różnią się od siebie. Jednak, jeżeli zależy nam na przygotowywaniu zdrowych kanapek na ciepło, lepszą opcją będzie standardowy opiekacz, który posiada wiele dodatkowych funkcji. Nie służy on jedynie do przygotowywania kanapek, ale można w nim także podgrzewać mięso, a nawet je grillować.
Natomiast, jeżeli uwielbiamy ciepło pieczywo, które będzie lekko przypieczone, toster poziomy sprawdzi się rewelacyjnie. Będziemy mogli położyć na takiej kromce serek biały czy dżem, a pięknie będzie się rozpuszczał na takiej ciepłej powierzchni. Takie śniadanie również będzie bardzo smaczne.
Nieważne na jaki sprzęt się zdecydujesz, zawsze pamiętaj o sprawdzeniu danych technicznych. Najważniejsze jest, aby opiecz i toster miały dużą moc. Korzystanie z urządzeń będzie wtedy dużo prostsze, ponieważ szybciej będą gotowe do pracy.