Kawa – sposoby serwowania dawniej i dziś

sposoby parzenia kawy

Kawa – sposoby serwowania dawniej i dziś

Polacy dawniej dość nieufanie podchodzili do kawy, nawet gdy już na dobre zadomowiła się w Europie. Przez dłuższy czas rano spożywano polewkę z piwa lub wino z gorącą śmietaną oraz twarożkiem. Dopiero od XVIII wieku kawa zaczęła królować w polskich domach. I króluje po dziś dzień.

Dawne sposoby serwowania kawy

Pierwsi w smaku kawy rozsmakowali się mieszkańcy Gdańska. Początkowo w Polsce pijano jedynie czarną kawę, bez śmietanki. Lekarze uważali, że zabielany napój jest niezdrowy, a ludzie słuchali się specjalistów. Dawniej podawano kawę na sposób turecki, czyli była to czarna kawa zalewana wrzątkiem i podawana z cukrem. Nieco później przyjął się zwyczaj parzenia kawy po wiedeńsku, w porcelanowych dzbankach z sitkiem. Aby uzyskać niepowtarzalny aromat, mieszano ze sobą kilka gatunków kaw. Niektórzy wielbiciele uznawali jedynie kawę paloną w glinianych rynienkach, które nie nadawały ziarnu metalicznego posmaku. Do mielenia kawy wykorzystywano oczywiście tradycyjny młynek.

Zmieloną już kawę przechowywano w starannie zamkniętych apteczkach. Apteczką nazywano dawniej drewnianą szafę, która stała w spiżarni. W apteczce chowano produkty najcenniejsze, głównie przyprawy korzenne, cukier, bakalie, owoce cytrusowe oraz kawę, herbatę i inne rarytasy.

Kawa zazwyczaj pita była rano oraz po obiedzie. W trakcie świąt kawy było pod dostatkiem. Można było ją pić o dowolnej porze dnia. Początkowo kawę pijano w małych filiżankach, następnie w małych szklaneczkach, a następnie znów powrócono do filiżanek. Pod koniec XVIII wieku, obok pojedynczych naczyń z porcelany, pojawiły się już gotowe serwisy do kawy.

Rano kawa serwowana była ze śmietanką zapiekaną w piecu i zaprawianą żółtkiem. Jeżeli wypadały dni postne, śmietanę zastępowano mlekiem migdałowym.

Współczesne parzenie kawy

Osoby żyjące w czasach współczesnych mają bardzo ułatwione zadanie. Mogą korzystać z wielu przydatnych urządzeń, dzięki którym przygotowywanie kawy jest banalnie proste. Jest to przede wszystkim ekspres do kawy, który pozwala szybko przygotować dowolną kawę. Popularne są przede wszystkim tanie ekspres przelewowy, które nie zajmują dużej ilości miejsca, a robiona w nich kawa jest bardzo dobra.

Oczywiście popularne jest nadal zalewanie kawy wrzątkiem, który przygotowuje bezprzewodowy czajnik. Dzięki temu nie trzeba uruchamiać całej machiny ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy do szklanki i zalać ją gorącą wodą. Tak przygotowana kawa również jest pyszna.

W asortymencie sklepy mają również inne drobne agd przydatne do przygotowywania kawy. Są to różnego rodzaju zaparzarki. Kawa serwowana jest natomiast w filiżankach, kubkach lub szklankach. Obecnie nie ma w tym zakresie żadnych ograniczeń. Każdy może pić kawę dokładnie w takim naczyniu, jakie najbardziej lubi. Jednak eleganckie serwowanie tego napoju odbywa się zawsze w filiżance.

Warto korzystać z nowoczesnych możliwości parzenia kawy, ponieważ dostępne powystawowe agd sporo ułatwia. Pozwala na szybkie przygotowanie czarnego napoju, który uwielbiany jest przez miliony ludzi na całym świecie.