Toster zamykane i zero waste

toster zamykany

Toster zamykany i sposoby na zużycie pieczywa nie pierwszej jakości

W chlebaku macie tylko kilkudniowe pieczywo, a chcecie wyczarować coś pysznego na śniadanie? Żaden problem, jeżeli tylko macie toster zamykany. Z jego pomocą przygotujecie wyjątkowe śniadanie, podwieczorek lub kolację z nie pierwszej świeżości pieczywa. Jak to możliwe? To magia urządzeń do podgrzewania!

Jeżeli jesteście zdania, że pieczywa nie powinno się wyrzucać, ten wpis okaże się dla Was bardzo przydatny. Podpowiadamy, co zrobić, aby kilkudniowy, już nieco czerstwy chleb wykorzystać do przygotowania smacznych posiłków. Poznajcie proste przepisy, które nieraz pomogą Wam zjeść coś smacznego, gdy w domu nie ma świeżego pieczywa.

Tosty na słodko

Niezależnie od tego, czy masz opiekacz czy tradycyjny toster, do którego kromki chleba wkłada się od góry, wykonasz w nich wyjątkowe tosty na słodko. Wystarczy, że zapieczesz chleb, tak, aby zyskać wyjątkową chrupkość. Tak przygotowane pieczywo wystarczy posmarować ulubioną konfiturą lub nutellą, dodać świeże owoce, np. maliny, banany czy winogrona, a śniadanie lub zdrowy podwieczorek będą gotowe.

Kanapki na ciepło

Trudno jest zjeść standardową kanapę z czerstwym pieczywem. Po prostu nie smakuje tak dobrze, jak powinna. Inaczej jest, gdy przygotujesz taką samą kanapkę na ciepło. Wystarczy, że wykorzystasz do tego trwały toster. Użyj ulubionych składników np. sera żółtego, szynki, pomidora, przykryj je drugą kromką chleba i włóż do tostera. Po kilku chwilach ciepła kanapka będzie gotowa do spożycia. Chrupiące, ciepłe kanapki przygotowane w tak prosty sposób zjesz z ogromną przyjemnością.

Jeszcze więcej pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Kreatywność jest niezbędna, jeżeli nie chcesz marnować żywność. Warto, ponieważ oszczędzasz dzięki temu pieniądze, a w dodatku możesz rozwinąć się kulinarnie. Jest to dużo prostsze, gdy do dyspozycji masz drobne agd jakim jest toster. Czerstwe pieczywo możesz jednak wykorzystać także przy wielu innych daniach. Sprawdzi się świetnie do zrobienia grzanek, zapiekanek czy francuskich tostów z jajkiem.

Jeżeli tylko chcesz wykorzystać czerstwe pieczywo w kuchni, na pewno Ci się to uda. Czy to w formie ciepłych kanapek, czy jako dodatek do dań, już w przetworzonej formie.